Idősek otthona

Általános tájékoztató

Idősek otthoni elhelyezést azon idősek vehetik igénybe, akik a rájuk irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt betöltötték és a vonatkozó jogszabályban meghatározott gondozási szükséglettel rendelkeznek, de rendszeres fekvőbeteg-gyógyintézeti kezelést nem igényelnek, illetve azon a 18. életévét betöltött személyek, akik betegségük vagy fogyatékosságuk miatt önmagukról gondoskodni nem képesek, ha ellátásuk más típusú, ápolást-gondozást nyújtó intézményben nem biztosítható.

Az idősek otthoni elhelyezést az intézmény a város négy különböző pontján, összesen 232 férőhelyen biztosítja.  A Kálóczy téri Idősek Otthona ötödik emeletén 31 férőhelyen súlyos demens személyek ellátását biztosító részleg működik.

 

Az idősek otthoni elhelyezés végleges elhelyezést nyújt, teljeskörű ellátást biztosít, mely magában foglalja a napi legalább háromszori étkeztetést (szakorvosi javaslatra dietetikus által összeállított diétát), szükség szerint ruházattal, illetve textíliával történő ellátást, mentális gondozást, foglalkoztatást, az egészségügyi ellátást, valamint a lakhatást. Az intézményi orvosok munkáját szerződéses jogviszonyban szakorvosok segítik, ezzel is csökkentve a szakrendelésre utalások számát.

Szakápolási tevékenységet az intézmény egészségügyi szolgáltató bevonásával biztosítja.

Az épületekbe való ki- és bejutás kaputelefon segítségével történik. A lakószobák 1-2-3 ágyasak, melyek az idős emberek igényeit figyelembe vevő bútorokkal berendezettek, de személyes használati tárgyak behozatalára az Intézmény lehetőséget biztosít. Az otthonokban a folyosókról nyíló akadálymentes vizes- és WC-blokkok kerültek kialakítása.  Minden otthonban egyéni és csoportos foglalkozások megtartására, hozzátartozó fogadására alkalmas közösségi helyiségek állnak rendelkezésre. Az otthonok udvarán kihelyezett padok, pavilonok szolgálják a lakók pihenését, szabadtéri foglalkozások, programok szervezését.

 

Az ellátást szakmai vezető irányításával szakképzett ápolók, gondozónők, szociális és terápiás munkatársak, gyógytornászok, dietetikus és a  technikai személyzet biztosítják. Az épületekben nővérhívó rendszer működik. Az étkeztetés biztosítása saját konyháról történik. A fennjárók étkeztetése az éttermekben, a fekvőbetegeknek a szobájukban történik.

Az ellátás biztosítása során az Intézmény alapvető célja:

  • a szükséglethez igazodó személyre szabott ápolás-gondozás biztosítása,
  • az egészség és az öngondoskodási képesség minél további megőrzése,
  • a meglévő képességek megtartása, ellátott állapotának megfelelő aktivitás elősegítése,
  • az emberi méltóság megőrzése,
  • az elmagányosodás megakadályozása,
  • a biztonságos környezet kialakítása, komfortérzet megteremtése.

Idősotthonok bemutatása

Kálóczy téri Idősek Otthona

9026 Győr, Kálóczy tér 9-11.
+36-96-314-322
kaloczy.otthon@eeszi.hu

Az ötemeletes, 135 fő befogadására alkalmas otthon belvároshoz közel, Révfalu városrészen helyezkedik el.
Az otthon épülete ad helyet az Intézmény központjának, melynek földszintjén helyezkednek el az irodák, illetve egy főzőkonyha. 
Az emeletek lifttel és gyalogosan is megközelíthetők.
Az ötödik emeleten, 31 férőhelyen került kialakításra a súlyos demencia kórképpel rendelkező személyek ellátására alkalmas részleg, amely az érintettek számára  nagyobb biztonságot, fokozott felügyeletet, betegségüknek, állapotuknak megfelelő speciális foglalkoztatást tud biztosítani. 

A lakók elhelyezése többségében háromágyas szobákban történik. A szobák a lakók egészségi állapotának megfelelően korszerű, többfunkciós kórházi ágyakkal berendezettek. Mosdó és beépített szekrény minden szobában található. 

Az étkezés az otthon első emeletén található ebédlőben történik, az ágyban fekvők a szobájukban étkeznek.

Az otthonhoz tartozó térkövezett, parkosított, kivilágított, padokkal ellátott udvar az ott élők kényelmét, pihenését szolgálja. 

Mohi utcai Idősek Otthona

9028 Győr, Mohi utca 4.
+36-96-519-497
mohi.otthon@eeszi.hu

Az otthon Kismegyer városrészen, csendes családiházas környezetben helyezkedik el. Az épület kétszintes, családi ház jellegű, amely 25 fő számára tud elhelyezést biztosítani.

A lakók elhelyezése 1-2-3 ágyas szobákban történik. Mosdó és beépített szekrény minden szobában található. Az akadálymentes közlekedést lift biztosítja.
Az emeleten foglalkozásokra és pihenésre alkalmas, világos, otthonosan berendezett társalgó található.

Az ételt a lakók a földszinti ebédlőben, az ágyban fekvők a szobákban fogyaszthatják el. 

Az épülethez pihenésre és szabadidő eltöltésre alkalmas, fákkal övezett, rendezett udvar tartozik.

Lepke utcai Idősek Otthona

9024 Győr, Lepke utca 37.
+36-96-517-270
lepke.otthon@eeszi.hu

A 28 fő befogadására alkalmas otthon Szabadhegy városrészen, családiházas környezetben helyezkedik el. Az épület földszintes, pavilonrendszerű, amelyben egy idősek klubja és egy gondozási központ is működik.

A lakók elhelyezése többségében kétágyas szobákban történik. A szobák nagy részéhez terasz is tartozik, ami a szobák gyors átszellőztetést nagyban segíti.

A szobák mosdóval és beépített szekrénnyel felszereltek. Az étkező a klubbal közös.

Az épület zárt, parkosított udvara lehetőséget biztosít levegőzésre, szabadtéri programok tartására.  

Cuha utcai Idősek Otthona

9024 Győr, Cuha utca 30.
+36-96-525-212
cuha.otthon@eeszi.hu

Az otthon Marcalváros lakótelepen, panelépületek környezetében található, mely 44 fő számára tud elhelyezést biztosítani. Az épület földszintes, pavilon rendszerű.

A lakószobák kétágyasak, melyek nagy részéhez önálló terasz is tartozik, ami a szobák gyors átszellőztetését segíti.

Az ételt a lakók a földszinti ebédlőben, az ágyban fekvők a szobákban fogyaszthatják el.

Az épületet körülvevő zárt zöld terület a szabad levegőn való mozgásigény kielégítésére alkalmas, valamint a nehezen mozgó lakóinknak is lehetőséget ad a gyakori és biztonságos szabad levegőn való tartózkodásra.

Térítési díj

Megszakítás