Idősek nappali ellátása (idősek klubja)

Általános tájékoztató

Az idősek nappali ellátása, közismertebb nevén idősek klubja, Győrben 12 telephelyen fogadja azokat az idős személyeket, akik jól érzik magukat közösségben, képesek önmaguk ellátására, de koruk, vagy egészségi állapotuk miatt bizonyos tevékenységek elvégzésében segítséget igényelnek.  

A klubok munkanapokon 7.30–15.30 óra között látogatható.

A klubokban szakképzett munkatársak gondoskodnak arról, hogy az idősek biztonságban, tartalmasan tölthessék napjaikat és figyelemmel kísérik az idősek egészségi állapotának változását is. Igény szerint életviteli kérdésekben tanácsot, hivatalos ügyek intézésében segítséget nyújtanak, valamint a klubtagok életkorának, érdeklődési körének megfelelő közösségi programokkal, és különböző készségfejlesztő foglalkozásokkal (pl. dalkör, kézműves foglalkozás, torna, kártyázás, stb.) teszik színessé az idősek mindennapjait, de az idősek klubja lehetőséget biztosít pihenésre és tisztálkodásra, valamint a személyes ruházat tisztítására is. Valamennyi klubban biztosított az étkeztetés (meleg ebéd) igénybevétele.

 

Demens személyek nappali ellátása

Győrben az Otthon utcai Idősek Klubja emeletén működik a demens személyek nappali ellátása, ami barátságos, szeretetteljes légkörben, biztonságos környezetben, napközi jelleggel fogadja a demenciával élő időseket. Az ellátás célja, hogy az érintettek napjaikat biztonságban, önállóságukat minél tovább megőrizve, szakértő segítség mellett töltsék. Szakképzett munkatársak biztosítják a folyamatos felügyeletet, gondozást, étkezést és az állapotromlás lassítását célzó egyéni és csoportos foglalkozásokat.
Az intézmény nagy hangsúlyt fektet a hozzátartozók támogatására is, fontosnak tartja a rendszeres kommunikációt, illetve tanácsadással is segíti a családban a mindennapok során jelentkező nehézségek kezelését.
A demens személyek nappali ellátása munkanapokon 6.30–16.30 óra között látogatható. A szolgáltatás igénybe vehető étkezéssel és étkezés nélkül is.

További szolgáltatás – külön kérelem alapján – az Otthon utcai klubba való beszállítás, illetve hazaszállítás az intézmény kisbuszával.

Klubok bemutatása

Árpád úti Idősek Klubja

9021 Győr, Árpád út 38.

A klub a belváros szívében helyezkedik el, egy bérház földszintjén, így számos helyi buszjárat megállójától rövid, kényelmes sétával megközelíthető. A klub épülete nem akadálymentes, így csak azoknak az időseknek ajánljuk, akik a bejárat előtti 6 lépcsőfokon (akár segítséggel is) fel tudnak menni. Az épülethez zárt udvar és saját terasz is tartozik, valamint rendelkezik közösségi és pihenő helyiséggel. A klubban a legnépszerűbb foglalkozások az olvasókör, ismeretterjesztő előadások, ülőtorna, dalkör és kézműves foglalkozások, illetve a klubtagok  szívesen látogatják a környéken található kiállításokat, városi programokat is.

Batthyány téri Idősek Klubja

9022 Győr, Batthyány tér 3. 

A klub a belvárosi Batthyány tér szomszédságában található, közel a Schwarzenberg utcai buszmegálló, de akár a Szent István út Iparkamara, vagy a Gárdonyi Géza utcai megállóktól is elérhető egy rövid sétával. Az épület családi ház jellegű, akadálymentes, amely a régi ANTSZ épület udvarán keresztül közelíthető meg. Kertészkedésre, pihenésre, szabadtéri foglalkozásokra alkalmas árnyas udvar fogadja az ide látogató időseket. Kedvelt programok a klubban a társasjáték, kertészkedés, kvíz feladatok és kézműves foglalkozások.

Bolyai utcai Idősek Klubja

9027 Győr, Bolyai Farkas utca 9. 

A klub Gyárvárosban található a Mátyás templom szomszédságában, amely a Mátyás téri buszmegállótól egy rövid, kényelmes sétával elérhető. Az épület akadálymentes, családi ház jellegű, gyönyörű árnyas udvarral, ahol a klubtagok gyakran élnek a szabadtéri sütés-főzés lehetőségével. Kedvelt elfoglaltság emellett a kertészkedés, kézműves foglalkozások, kártya- és társasjátékok, valamint a közeli iskola diákjaival közös programok, rendezvények.

Horgas utcai Idősek Klubja

9012 Győr, Horgas utca 6. 

A klub Ménfőcsanakon, családi házas övezetben található, a buszmegállóktól (Ménfőcsanak-Csanaki utca és Győzelem utca iskola megállóhelyek) 5-10 perces emelkedőn át történő sétával közelíthető meg. A klubhoz rendezett nagy udvar is tartozik, ezért is népszerű program az itt ültetett virágok, gyógynövények gondozása. Az ide járó idősek körében legkedveltebb elfoglaltságok a torna-foglalkozás, a kvízjáték, ismeretterjesztő előadások, valamint a közelben lévő óvodából ide látogató gyermekekkel közös rendezvények, kézműveskedés.

Kálóczy téri Idősek Klubja

9026 Győr, Kálóczy tér 9-11.

A klub a belváros közvetlen közelében, Révfaluban a Kálóczy téri Nyugdíjas Garzonház földszintjén található, amely helyi tömegközlekedéssel is könnyedén elérhető. A klubtagok többsége a Nyugdíjas Garzonház lakója, de a város más részeiről is érkeznek idősek a klubba. Népszerű program a Nordic Walking, az ülőtorna, a dalkör, a kézműves foglalkozások, kirándulások, ismeretterjesztő előadások és kvízjátékok, valamint a délutáni közös kártyázás. A belváros közelségének köszönhetően a klubtagok gyakran közösen látogatják a városi rendezvényeket, kiállításokat is.

Kossuth utcai Idősek Klubja

9025 Győr, Kossuth Lajos utca 58.

A klub Újvárosban található, a Család- és Gyermekjóléti Központ Újvárosi Irodájával közös épületben, tömegközlekedéssel könnyen megközelíthető helyen (Kossuth L. utca Kispiac megállóhely az épület előtt). A klub a földszinten található és egy kis zárt udvar is tartozik hozzá, ahol virágokat és fűszernövényeket gondoznak a munkatársak az idősekkel közösen. A klubtagok szívesen látogatják a környéken megrendezésre kerülő kulturális programokat, rendezvényeket, illetve a klub jó kapcsolatot ápol a Kossuth Kollégium drámaszakkörös diákjaival is, akik mindig nagyon színvonalas műsorral ajándékozzák meg az időseket.

Lepke utcai Idősek Klubja

9028 Győr, Lepke utca 37.

A klub Szabadhegy városrészben a található, tömegközlekedéssel jól megközelíthető (Jereváni úti Posta megállóhely). Az épület földszintes, pavilon rendszerű, az idősek klubja mellett idősek otthona és gondozási központ is működik itt. A klubhoz terasz és parkosított udvar is tartozik, mely lehetőséget biztosít a szabadtéri programok, foglalkozások szervezéséhez. A klubban népszerűek a manuális foglalkozások, ismeretterjesztő előadások, kvíz játékok, társasjátékok.

Otthon utcai Idősek Klubja – demens csoport

9023 Győr, Otthon utca 2. 

A klub Jancsifalu és Nádorváros határán családi házas övezetben helyezkedik el, tömegközlekedéssel jól megközelíthető helyen. A közelmúltban felújított épület kétszintes,akadálymentes. A földszinten található 20 fő befogadására alkalmas idősklub, az emeleten pedig a demens személyeket ellátó klub működik. Az épülethez egy kicsi levegőzésre, foglalkozások megtartására alkalmas, filagóriával és kerti paddal ellátott udvar tartozik. A földszinten működő klubban közkedvelt programok a torna, a bingó, az ismeretterjesztő előadások, a kvízjátékok, társasjátékok.
Az Otthon utcai klub emeleti részén 28 fő demenciával élő idős személy befogadására alkalmas csoport működik. Az épület ezen része belülről zárható, a feljutást lift segíti. Tágas, világos helyiségek fogadják az ide érkező időseket, tájékozódásukat színes ábrák, jelzések és kapaszkodók segítik. A belső terek kialakításánál a demenciával élő idősek biztonsága és speciális szükségleteik jelentették az elsődleges szempontot (lekerekített bútorzat, karfás székek, masszív asztalok, egyszerű, jól átlátható terek, meleg, barátságos színvilág). A napközben nyugodt pihenés lehetőségét külön pihenőhelyiség biztosítja, melyben négy ágy található.   
A demens csoportban egyéni és csoportos foglalkozások megtartására naponta két alkalommal kerül sor, melyek között találhatók a szépérzékre, örömérzetre fókuszálók (kézműveskedés, ének-foglalkozás), mozgásos foglalkozások, valamint a meglévő készségek és képességek szinten tartását célzó foglalkozások is.

Répce utcai Idősek Klubja

9024 Győr, Répce utca 8/b.

A klub Marcalvárosban található, buszmegállótól 1-2 perces sétára, földszintes, pavilonos elrendezésű épületben, ahol időskorúak gondozóháza és gondozási központ is működik. A klubhoz tartozik terasz, illetve udvar is, ami lehetőséget nyújt a szabadtéri foglalkozásokra, programokra. A klubban népszerűek a különféle kártyajátékok (kanaszta, solo, römi, snapszer), az ismeretterjesztő előadások, a torna, valamint a kézműves foglalkozások is.

Semmelweis utcai Idősek Klubja

9025 Győr, Semmelweis utca 8.

A klub egy nyugdíjas garzonház földszintjén, Sziget városrészben a Rába Quelle fürdő közelében helyezkedik el, tömegközlekedéssel jól megközelíthető helyen. A klubot tágas, világos terek jellemzik, a helyiség berendezése az idős kor sajátosságait figyelembe véve került kialakításra. Az udvaron kerti bútor és pingpong-asztal biztosítja a szabadtéri foglalkozások lehetőségét. Népszerűek a kártyajátékok, a kvízjátékok, a bingó, az ismeretterjesztő előadások és a tornafoglalkozások, és a klubnak saját dalköre is. A klubtagok többsége a nyugdíjasház lakója, de csatlakoznak a város egyéb részéről érkező idősek is.

Sugár úti Idősek Klubja

9011 Győr, Sugár út 26.

A klub Győrszentiván városrészben található, a buszmegállótól kényelmes, 1-2 perces sétával elérhető. Az akadálymentes épület földszintjén található az idősek klubja, melynek helyiségei, bútorzata az idős emberek igényeit figyelembe véve került kialakításra. A pihenőudvar alkalmat nyújt a szabadtéri programok, foglalkozások lebonyolítására. A klubban található masszázsfotelt szívesen használják az idősek, illetve népszerű program a kvízjáték, az ülőtorna, a kézműves foglalkozás, valamint a közeli iskolás, óvodás gyerekekkel közösen szervezett rendezvények.

Vámosi utcai Idősek Klubja

9030 Győr, Vámosi utca 6. 

A klub Nagybácsa városrészben, családi házas övezetben helyezkedik el, a helyi járat buszmegállója közelében. Az épülethez tágas terasz és nagy udvar is tartozik, lehetőséget biztosítva a szabadtéri foglalkozások szervezéséhez. Népszerű program a zenés ülőtorna, irodalmi előadások, felolvasás, társasjáték. A klub nagy könyvállománnyal is rendelkezik, amit előszeretettel használnak az idősek.

Térítési díj

Megszakítás