„Kortalan hagyományőrzés a Duna mentén” című HUSK/SPF/2301/3.2/127 pályázati azonosító számú projekt

Az Interreg VI-A Magyarország-Szlovákia Program HUSK/SPF/2301/3.2/127 azonosító számú – „Kortalan hagyományőrzés a Duna mentén” című program. A Rába-Duna-Vág…

Az Interreg VI-A Magyarország-Szlovákia Program HUSK/SPF/2301/3.2/127 azonosító számú – „Kortalan hagyományőrzés a Duna mentén” című program.

A Rába-Duna-Vág és a Via Carpatia Európai Területi Társulások, Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztériuma, mint Irányító Hatóság, valamint a Szlovák Köztársaság Beruházási, Regionális Fejlesztési és Informatikai Minisztériuma, mint Nemzeti Hatóság  meghirdette az Interreg VI-A Magyarország-Szlovákia Program részeként megvalósítandó Kisprojekt Alap pályázati felhívását.

A Kisprojekt Alap célja a határon átnyúló társadalmi kohézió és partnerség erősítése, valamint a polgárok és a szervezetek ösztönzése arra, hogy részt vegyenek az Unió demokratikus és polgári életében és hozzájáruljanak ahhoz. A Kisprojekt Alap célja ezen felül Magyarország és Szlovákia polgárai közötti eszmecserék előmozdítása, különösen a testvérvárosokon és a települések hálózatain keresztül annak érdekében, hogy gyakorlati tapasztalatokat szerezzenek az Unió közös örökségének gazdagságáról és sokszínűségéről.

A Kisprojekt Alap kulturális fesztiválok, sportesemények, szakmai rendezvények, gyermek és ifjúsági táborok megvalósítását támogatja, amelyek lehetővé teszik a határ két oldalán működő szervezetek képviselőinek és tagjainak találkozását, kapcsolataik erősítését.

Ehhez a kapcsolódott az Egyesített Egészségügyi és Szociális Intézmény Győr és az Ambrózia Idősek Otthona, Somorja „Kortalan hagyományőrzés a Duna mentén” című pályázata.

A projektben két rendezvény valósul meg:

Majális – Duna menti hagyományok (2024. április 24.) és ősszel megrendezésre kerülő Ki?-Mit?-Tud? – kulturális kirándulás a határ menti térségben

A tervezett program teret ad a találkozásra a két ország idős polgárai és szociális szakemberei között, amely lehetőséget kínál az együttműködésre és megalapozza a közös eszmecserését. A közösen elvégzett feladatok a határ mindkét oldaláról érkező résztvevők számára meghatározóak lesznek. Segít megélni az időseknek „fontosságukat”, amely a hagyományok őrzésében és Ki-Mit-Tud?-on előadott produkciókan az értékek átadásában fog kicsúcsosodni, ezzel erősítve bennük emberi méltóságukat. Az innovatív programelemeken keresztül nem csak ismeretátadás és tapasztalatcsere tud megtörténni a rendezvények alkalmával, hanem a résztvevők megtapasztalhatják a helyi színtű együttműködés erejét, a közös tapasztalatcsere építő hatását. A pozitív élményekre támaszkodva az idős korosztály képviselői nagyobb szerepet és felelősséget fognak majd vállalni helyi közösségeikben saját és kortárasaik életminőségének alakításában polgári jogaik gyakorlásával.

Az idősek mellett a szakemberek számára is fórumot kínálnak a programok a találkozásra, a közvetlen tudásátadásra és a partnerség erősítésére. Erre hatalmas szükség van, mert az európai társadalom átlagéletkora folyamatosan emelkedik, amely egyre nagyobb kihívások elé állítja a családokat és a szociális ellátórendszert a határ mindkét oldalán. A közös megoldások keresése, a közös fejlesztés ezen a területen is számos lehetőséget rejt magába, azonban ez csak akkor tud megtörténni, ha van lehetőség a szabad kapcsolat felvételre.

A kisprojekt címe: Kortalan hagyományőrzés a Duna mentén
A projekt vezető partnere: Egyesített Egészségügyi és Szociális Intézmény Győr (HU)
Projekt partner: Ambrózia Idősek Otthona, Somorja (SK)
Megvalósítási időszak: 2024. 01.01. – 2024.11.30.
Az ERFA  hozzájárulás összege: 13 215 euró

További információért forduljon bizalommal:
Kányai RóbertTelefon: +36 20 436 6272
Email: kanyai.robert@eeszi.hu

Megszakítás