Kézműves foglalkozás a Horgas utcai Idősek Klubjában

A májusi hónap első kézműves foglalkozásán a nemezelés technikájával ismerkedhettek meg a Horgas utcai Idősek Klubjának tagjai. A…

A májusi hónap első kézműves foglalkozásán a nemezelés technikájával ismerkedhettek meg a Horgas utcai Idősek Klubjának tagjai. A technikáról elmondható, hogy az utóbbi években újra nagyon közkedvelt lett, ennek oka a régi kézműves technikák iránti érdeklődés növekedése. A klubban nagy hangsúlyt fektetünk a hagyományok megőrzésére, ezért nem volt kérdéses, hogy a rendszeres kézműves foglalkozások alkalmával előkerül a nemez, mint alapanyag, hiszen ez már az ősmagyarok körében is elterjedt technika volt.
A foglalkozást megelőző rövid beszélgetés során időseink megtudhatták, hogy a technika a gyapjas juhok a háziasításának hatására jelent meg, hiszen a nemez alapanyaga, az állatokról levágott gyapjú, ami nedvesség és gyúrás hatására keménnyé válik, nemezzé alakul. Elődeink ezt az anyagot használták jurtáik és ruháik elkészítéséhez.
A nedvesség hatására az anyag jól formázható, ezért könnyű vele dolgozni, de kézügyességet és türelmet igényel. A foglalkozáson résztvevő hölgyek ékszert készítettek, amelyre száradás után mintákat is hímeztek dekoráció gyanánt. A délelőtt jó hangulatban telt, különleges alkotások születtek, amelyeket büszkén mutattak meg a nap folyamán klubtársaiknak.

Megszakítás