AGE bemutatása

Age-friendly Region projekt ATHU12 Háttér 2010-ben a WHO megalapította az Age-friendly World kezdeményezést, amely szerint minden városnak és…

Age-friendly Region projekt

ATHU12

Háttér

2010-ben a WHO megalapította az Age-friendly World kezdeményezést, amely szerint minden városnak és régiónak olyan nagyszerű élettérré kell válnia, ahol érdemes megöregedni. Az Age-friendly Region (AFR) hatékonyan elősegíti, hogy Magyarország-Ausztria határtérsége ehhez az elképzeléshez közelebb kerüljön. Az időskor és ezzel összefüggésben a növekvő ápolás, gondozási szükségletek egyre nagyobb kihívás társadalmunk számára. A meglévő megoldási alternatívák erősségei – mint a hozzátartozók odaadó támogatása vagy a gondoskodást biztosító kapacitások folyamatos emelése – már nem képesek tovább fokozni az idősek életminőségét. Az Age-friendly Region projekt ezért új ötleteket, javaslatokat dolgoz ki, hogy a régióban lakó idősek és hozzátartozóik magas színvonalú életkörülmények között, a lehető legnagyobb autonómiával megszokott környezetükben maradhassanak.

Projekt célja

A határon átnyúló együttműködés lehetővé teszi, hogy a két ország tudását és tapasztalatait alapul véve közös modellt dolgozzunk ki. Több, mint 200 fős kísérleti projektek keretében 6 esetmenedzser fog segíteni új módszertani ötletekkel abban, hogy kialakítsák a helyi szükségleteken alapuló ellátási koncepciókat, melyek az egyén élet-, és lakóhelyzetéhez igazodnak és a meglévő források segítségével a szolgáltatások hatékonyabb kihasználását jelentik.

A közösen kiválasztottkutató-elemzőpartner az új szolgáltatások hatását tudományos standardok szerint fogja kiértékelni, külön kiemelve a két ország különbözőségeiből adódó tanulási lehetőségeket. A két ország szociális és egészségügyi stratégiái már jó ideje arra irányulnak, hogy az idős emberek a saját otthonukban szükségleteiknek megfelelő, a szolgáltatást biztosítók által hatékonyabban összehangolt támogatást kapjanak regionális szinten. Az Age-friendly Region egy fontos mérföldkő lesz ennek a célnak az elérésében és elsőként hoz létre bilaterális együttműködést Ausztria és Magyarország között ezen a szakterületen.

Projekt időszak: 2017-2019

Projekt régió: Győr, Szombathely, Zalaegerszeg, Bécs, Gleisdorf

Projekt partnerség: Chance B – Sozialbetriebs-GmbH (vezető partner), Gleisdorf

Europäisches Zentrum für Wohlfahrtspolitik und Sozialforschung, Bécs

Egyesített Egészségügyi és Szociális Intézmény, Győr

Pálos Károly Szociális Szolgáltató Központ és Gyermekjóléti Szolgálat, Szombathely

Zalaegerszegi Gondozási Központ, Zalaegerszeg

Projekt mérföldkövei:

  1. Intézményi kapacitás határon átnyúló felépítése
  2. A regionális esetmenedzsment és ellátásszervezés közös modelljének határon átnyúló fejlesztése és megvalósítása
  3. A kísérleti projekt határon átnyúló kiértékelése és a fenntarthatóság biztosítása

Finanszírozás: Interreg V-A Ausztria-Magyarország Program”INTERREG AUSTRIA-HUNGARY 2014-2020″ határokon átnyúló együttműködés ERFA társfinanszírozás – 85%Nemzeti hozzájárulás – 10%Saját forrás – 5%

Kapcsolat:

Vezető partner: Chance B (Gleisdorf)

DSA Christoph Pammer, MPH, MA

Projektmenedzser

Telefon: 0664/60409 159
E-Mail: christoph.pammer@chanceb.at

Magyarországi vezető partner: EESZI (Győr)

Somogyi Ádám

Projektasszisztens

Telefon: 0670/9774962

E-mail: somogyi.adam@eeszi.hu

Turcsikné Várallyai Zsuzsanna

Monitoring szakértő

Telefon: 0620/4018404

E-mail: turcsikne.zsuzsanna@eeszi.hu

Info: www.eeszi.huwww.chanceb.at

Ajánlott bejegyzések

Megszakítás